• Drôtená fantázia

            Žiaci našej školy 7.A., 2.A., 2.B. a 5.A. triedy navštívili výstavu Drôt v umení, ktorá vznikla k 20. výročiu drotárskeho klubu DŽAREK pri Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Bratislave. Nezvyčajná výstava bola inštalovaná vo výstavnej sieni CC Centra.

             

            Žiaci obdivovali diela súčasných i predchádzajúcich členov klubu Džarek: drôtené objekty, trojrozmerné diela zvierat, budov, ale i krásne šperky či partu.

             

            Netradičné diela drotárskeho klubu účastníkov výstavy zaujali a zanechali v nich príjemné zážitky. Už sa tešia na ďalšie zaujímavé akcie. 

          • Hviezdoslavov Kubín

            „Romantika, romantika, nech nikdy nezaniká v poézii: pravda, drsným so životom v zmieri, v ľúbej harmónii“.  P. O. Hviezdoslav

             

            V pondelok po jarných prázdninách sa uskutočnilo školské kolo v prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. Účastníkmi súťaže boli najlepší recitátori z triednych kôl v 2. až 4. ročníku 1. stupňa.

             

            Hodnotiacu komisiu tvorili pani učiteľky Gabriela Stegmannová, Iveta Uhrinová a Žaneta Repická. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazoch obidvoch kategórií súťaže, lebo talentovaní účastníci predviedli výborné výkony. A kto zvíťazil v silnom konkurenčnom boji?

             

            V kategórii poézia získala 3. miesto Elka Ľorková z triedy 2.B, 2. miesto si vybojoval žiak Samuel Salay 3.B a víťazkou sa stala žiačka Emmka Weismanová zo 4.B.  

            V kategórii próza sa podarilo získať 3.miesto Jakubovi Axamitovi z triedy 4.A, 2.miesto obsadil žiak Jurko Gillányi zo 4.A a prvenstvo si odniesol Andrejko Brna z triedy 4.B.

             

            Prví dvaja žiaci z obidvoch kategórií reprezentovali našu školu v okresnom kole recitačnej súťaže v Dome kultúry Lúky, ktorej sa zúčastnili víťazi školských kôl všetkých základných škôl v Petržalke.

             

            Za svoj výborný výkon získali dlhý potlesk a pochvalné uznanie spolužiakov i pani učiteliek. Ďakujeme Andrejkovi Brnovi a Emmke Weismannovej zo 4.B triedy za vynikajúcu reprezentáciu našej školy. 

             

          • Kyberšikana trochu inak

            Netradičnej formy osvety proti kyberšikane sa zúčastnili žiaci druhého stupňa v piatok 15. marca 2024. Tentokrát sa o téme nerozprávali s preventistami z radu policajtov alebo iných profesionálov, ale v uvoľnenej atmosfére s raperom Suverenom. Dokonca okrem rozprávania si mohli aj zaspievať alebo zatancovať. 

             

            Na výchovno-motivačnom koncerte zazneli viaceré skladby tohto pozitívneho umelca. Suvereno, ako sám o sebe povedal, je jeden z mála slovenských raperov, ktorých texty sú bez vulgarizmov. Žiakov určite motivoval k nazeraniu na problémy nielen v oblasti kyberšikany, ale aj iných životných ťažkostí úplne iným pohľadom. Problém = výzva, aj takouto malou zámenou slova problém za iné, pozitívnejšie, môžu žiaci nazerať na svet a ich problémy úplne inak, než ako boli doteraz zvyknutí. Na lepšie pochopenie zvládania ťažkých situácii sa deťom zdôveril s príbehom z jeho života aj s tým, ako ho vyriešil. 

             

            V prestávkach medzi vystupovaním sa žiaci mohli zapojiť aj do “kvízových” otázok, čím viacerí aj získali CD Suveronovej tvorby alebo knižku o jeho vlastnej životnej sebapremene, ktorá sa odrazila aj v jeho tvorbe. 

             

            Školský podporný tím, ako aj pedagógovia veria, že žiaci si takéto netradičné osvieženie vyučovacieho procesu veľmi užili a odnášajú si do ďalších dní pozitívnu energiu. 

             

          • Zápis do 1. ročníka

            Vážení rodičia a budúci prváci,

            s radosťou Vám oznamujeme, že naša základná škola organizuje zápis do 1. ročníka pre nový školský rok. Ak hľadáte kvalitné vzdelanie pre svoje deti, ste na správnom mieste.

            Naša škola ponúka moderné vzdelávacie metódy, ktoré sú prispôsobené individuálnym potrebám každého žiaka. Naši pedagógovia sú skúsení a motivovaní učitelia, ktorí sa venujú každému žiakovi osobitne a pomáhajú mu rozvíjať jeho schopnosti a záujmy.

            Okrem kvalitného vzdelania sa v našej škole deti naučia kritickému mysleniu a tímovej spolupráci, čo sú dôležité zručnosti pre úspešné zvládanie života. Taktiež ponúkame množstvo zaujímavých aktivít a kultúrnych podujatí v našich nových spoločenských priestoroch.

            Tešíme sa na Vašu návštevu a možnosť privítať Vaše deti v našej škole.

            Viac informácií ohľadom zápisu nájdete tu (hlavné menu - Zápis do 1.roč.).

          • Bezpečne pre všetkých

            Aj tento týždeň pokračovali prednášky zabezpečené našim školským podporným tímom. Témy boli prispôsobené podľa ročníkov tentokrát pre piatakov, šiestakov a deviatakov. 

            Žiaci 5. ročníka (5.A + 5.B) sa zúčastnili stretnutia na tému šikana a kyberšikana v online priestore. Šiestaci si vypočuli prednášku o nástrahách sociálnych sietí a internetu. Pre 9. ročník sme vybrali tému obchodovanie s ľuďmi. 

            Žiaci zo všetkých ročníkov získali množstvo užitočných a dôležitých informácií a rád k daným témam. Dozvedeli sa ako sa správať, či nesprávať v online priestore, čo robiť, keď sa stretnú so šikanou alebo na čo, si dať pozor, aby sa nestali obeťami obchodovania s ľuďmi. 

            Školský podporný tím


          • Pohybom ku zdraviu

            V mesiaci február sa žiaci prvého stupňa a 5.D triedy zúčastnili týždňového kurzu základov korčuľovania. Zaujímavú pohybovú aktivitu realizovala pre našich žiakov spoločnosť Happy Kids na zimnom štadióne Ondreja Nepelu. 

            Škola korčuľovania naučila deti základom športu a rozvíjala ich pohybovú aktivitu, ktorá je prospešná pre zdravý fyzický a psychický vývin dieťaťa.  

            Korčuľovanie ako atraktívna športová disciplína poskytuje žiakom príjemný relax, zlepšuje ich koncentráciu a zvyšuje sebavedomie. Rozvíja koordináciu, silu, obratnosť a naučí deti správnemu držaniu tela. Zlepšuje krvný obeh, kondíciu a ohybnosť. Pohybom v chladnom prostredí sa dieťa otužuje a zvyšuje svoju kapacita pľúc. 

            Rôzne techniky korčuľovania si deti osvojovali zábavnou formou pod dohľadom odborných inštruktoriek uvedenej spoločnosti.

            Za svoj výborný športový výkon boli všetci zúčastnení žiaci odmenení zlatými medailami.

             

          • Biblia očami detí a mládeže

            Žiaci na 1. stupni našej školy sa zapojili do celoštátnej výtvarnej súťaže Biblia očami detí a mládeže. Organizátorom súťaže bolo Katolícke pedagogické a katechetické centrum.

             

            Hlavným motívom súťaže sa stalo zobrazenie biblických dejín z vybraných kníh Svätého písma. Žiaci mali možnosť stvárniť biblický príbeh podľa vlastného výberu.

             

            Do zaujímavej súťaže sa zapojilo 10 talentovaných žiakov. Všetci súťažiaci sa zamerali na inšpirujúci biblický príbeh zo Starého zákona, Kniha Daniel 1 – 6.

             

            V utorok 20. februára sa uskutočnilo školské kolo uvedenej súťaže. Odborná porota posúdila výtvarné práce žiakov po ich obsahovej a umeleckej stránke. A kto zo žiakov so svojimi prácami získal záujem poroty?

             

            Na 3. mieste sa umiestnila Oleksandra Sidei zo 4.A s prácou Anjel chráni veriacich v Boha.

            2. miesto si vybojoval Artem Ushmaiev zo 4.A za prácu Ruka anjela. Víťazkou súťaže sa stala Katarínka Dratvová z 3.B a jej práca mala názov Verím v Boha na nebesiach.

             

            Víťazné práce ocenených detí postupujú do diecézneho kola Bratislavskej arcidiecézy. 

          • Šikana v online priestore

            V utorok 20. februára 2024 sa  žiaci 8. ročníkov zúčastnili prednášky na tému šikana a kyberšikana v online priestore. 

            Vzhľadom na to, že sociálne siete a rôzne online platformy sú aj medzi našimi tínedžermi stále populárnejšie, náš školský podporný tím zabezpečil v rámci prevencie prednášku na túto tému. 

            Dúfame, že táto forma prevencie bude prínosná a žiaci lepšie pochopia ako sa nesprávať v online priestore, prípadne budú vedieť ako zareagovať, keď sa s problémom kyberšikany stretnú. 

             

            Školský podporný tím

          • Slávnostná vernisáž

            Putovnú výstavu 12. ročníka jedinečného projektu s názvom To, čo nás spája uviedla
            slávnostná vernisáž v aule základnej školy na Prokofievovej ulici č.5.


            Výstava prác mládeže s mentálnym znevýhodnením a špeciálnymi potrebami, žiakov petržalských základných škôl a žiakov stredných škôl bola realizovaná v spolupráci s Praktickou školou na Švabinského 7, s klientami DSS KampinoSPOLU o.z. pod záštitou kultúrnych zariadení PetržalkyCC Centra na Jiráskovej ulici č.3 s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.


            Vernisáž obohatil kultúrny program žiakov 4.A, 3.A a 3.B, ktorí zahrali príjemné melódie na hudobných nástrojoch a zaspievali slovenské ľudové piesne.


            Po kultúrnom programe bolo pre účastníkov vernisáže pripravené malé občerstvenie. Nasledovala prehliadka výstavy výnimočných výtvarných prác na tému slovenských sviatkov. Ďakujeme pani riaditeľke Diane Mosnej za poskytnutie priestorov auly v škole a pani učiteľke Lucii Zajac Valovej za perfektnú inštaláciu výtvarných prác.


            Ďakujeme aj všetkým budúcim umelcom za neskutočný zážitok, ktorý potešil naše srdcia i dušu a prajeme im veľa ďalších tvorivých nápadov.

          • Christmas cards

            Žiaci 3.E3.D sa zúčastnili zaujímavého medzinárodného projektu s názvom CHRISTMAS
            CARDS
            na podnet pani učiteľky Martiny Hankovskej.


            V školskom klube vytvárali kreatívne návrhy vianočných pohľadníc a posielali ich svojim
            projektovým partnerom do spriatelených krajín. A následne kamaráti zo zahraničia zapojení
            do projektu zasielali zaujímavé vianočné práce našim žiakom.


            Nasledovalo dôležité hlasovanie za vianočné pohľadnice konkrétneho štátu, ktoré prebiehalo
            na základe dohodnutých pravidiel.


            Aktuálne prinášame výsledky hlasovania:
            Najkrajšie práce vytvorili partneri z Talianska v počte hlasov 95, nasledovalo Francúzsko
            s počtom hlasov 83, ďalej Lotyšsko malo 67 hlasov, Grécko získalo 66 hlasov a Česká
            republika si vybojovala 61 hlasov.


            Deti venovali projektu veľa tvorivých síl i nadšenia. A už sa tešia na ďalšie zaujímavé aktivity
            v ŠKD.

          • Do you speak English?

            V novembri sa konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Aktivity sa zúčastnilo 24 žiakov druhého stupňa, ktorí súťažili v dvoch kategóriách: 1A - žiaci 6. a 7.ročníka, 1B - žiaci 8. a 9. ročníka.                                                                                                                    
            Súťaž obsahovala písomnú a ústnu časť. Všetci zúčastnení žiaci preukázali veľmi dobré  znalosti z anglického jazyka a ich výkony boli na vysokej úrovni. Príjemným prekvapením boli vedomosti najmladších účastníkov - šiestakov.    

                                                                       
            Hodnotiaca komisia v zložení pani učiteľka Viktoria Yaremenko a pani učiteľka Zuzana Farkašová mali ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazovi súťaže. V jednotlivých umiestneniach boli len minimálne rozdiely v počte bodov, ale vyhrať mohli iba najlepší žiaci. A kto zvíťazil v silnom konkurenčnom boji? 


            V kategórii 1A získala 3. miesto Hana Králová zo 6.A, 2. miesto si vybojovala žiačka zo 7.A a víťazkou sa stala Karolína Topoľská zo 7.A.


            V kategórii 1B sa podarilo získať 3.miesto Lucii Kačalovej z 9.A, 2.miesto obsadila Agáta Lunáková z 8.A a zvíťazila Kristína Topoľská z 9.A.


            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom srdečne gratulujeme .                                                                                
            Prví dvaja z obidvoch kategórií reprezentovali našu školu na krajskom kole anglickej olympiády realizované na ZŠ Holíčska. 

                                                                                                                              Text: Mgr. Zuzana Farkašová
                                                                                                                              Fotky: Mgr. Viktoria Yaremenko

          • Krása umeleckého remesla

            V piatok druhého februára absolvovali žiaci 4.A netradičnú zážitkovú hodinu výtvarnej výchovy. V centre voľného času na Gessayovej ulici prenikli do tajomstiev vzácnej umeleckej techniky s názvom drôtovanie.

            V rámci zaujímavej aktivity sa štvrtáci oboznámili s históriou remesla, technikou práce s materiálom a možnosťami tvorby ozdobného výrobku.

            V súčasnej dobe je technika drôtovania typická pre výrobu originálnych šperkov. Benefitom realizácie výroby ozdôb je ich nenáročnosť na priestor a vybavenie.

            Deti mali jedinečnú možnosť prejaviť vlastnú kreativitu a fantáziu. Pri výrobe ozdoby kúzlili s farebnými drôtikmi a korálikmi. Zároveň si zlepšili aj svoje manuálne zručnosti :). Výsledkom ich tvorivej i trpezlivej práce bol originálny umelecký výrobok – nádherné drôtené srdce ❤

          • To, čo nás spája

            To, čo nás spája

            V decembri sa konal 12. ročník jedinečného projektu pre mládež s mentálnym znevýhodnením a žiakov petržalských základných škôl s názvom To, čo nás spája

            Projekt prezentuje rôzne pohľady na svet očami mentálne znevýhodnených mladých ľudí a podporuje ich výtvarnú kreativitu. Vo verejnosti eliminuje spoločenské predsudky a sociálne bariéry. Výnimočné podujatie spája veľkú komunitu mladých nadšencov výtvarného umenia.

            Hlavnou témou 12. ročníka uvedeného projektu boli slovenské sviatky. Do výtvarného podujatia sa zapojili aj žiaci 7.C triedy našej školy. Téma slovenských sviatkov deti zaujala a s radosťou sa zúčastnili troch zaujímavých výtvarných workshopov v CC Centre. 

            Ak ste zmeškali výstavu originálnych výtvarných prác vo výstavnej sieni CC Centra, máte jedinečnú možnosť získať neopakovateľný zážitok z prehliadky prác detí a mladých ľudí v rámci putovnej výstavy, ktorá bude realizovaná v aule základnej školy na Prokofievovej ulici č.5 v termíne od 8. februára do 8. marca 2024

            Tešíme sa na Vašu návštevu v priestoroch našej školy! :)

          • Ak veríš zázrakom...

            Žiaci 3. B navštívili 23. januára známe divadlo Nová scéna, aby sledovali na javisku hudobno - tanečnú show Ak veríš zázrakom.

            Hlavnými postavami hry boli dvaja kamaráti hľadajúci dieťa, ktoré nemá predstavivosť, neverí v moc fantázie a nevie snívať s otvorenými očami. Prisahali divadelným múzam, že ho nájdu aj keby mali prejsť celý svet. Ich náročnou úlohou bolo naučiť dieťa snívať a veriť na zázraky... Podarí sa im splniť daný sľub?

            Prelínanie dejov známych rozprávok vo forme citlivých dialógov, zaujímavej scény a tanca, príjemnej scénickej hudby, pekných kostýmov tretiakov zaujali a mali z hudobného predstavenia hlboký umelecký zážitok :) .

          • Spomienka na milú akciu

            V decembri sa uskutočnila v priestoroch našej školy krásna sviatočná akcia. Predvianočný čas sme strávili spolu s rodičmi, deťmi a priateľmi školy na jedinečnej Vianočnej akadémii. Všetci sme sa tešili na zaujímavý program, ktorý pre zúčastnených pripravili žiaci a kolektív zamestnancov školy.

            Vianočnú akadémiu s názvom „Čaro Vianoc“ otvorila privítaním všetkých prítomných pani riaditeľka Diana Mosná. Svoju šikovnosť predviedli žiaci prvého stupňa rôznymi kultúrnymi vystúpeniami. Programu sa zúčastnili aj členovia gymnastického klubu a žiaci súkromnej umeleckej školy. V aule bola nainštalovaná výstavka žiackych prác pod názvom „Čaro zimy.“

            Rodičia, starí rodičia, hostia i priatelia školy si mohli zakúpiť lístky do tomboly a vyhrať nádherné vianočné ceny.

            Výrobky s vianočnou tematikou, ktoré vytvorili naše šikovné deti v školskom klube bolo možné zakúpiť na malých vianočných trhoch. 

            Pre návštevníkov bolo v bufete pripravené chutné slané i sladké občerstvenie. Získané finančné prostriedky z tejto milej akcie prispejú k vybudovaniu športového ihriska v areáli školy.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemne strávený večer a vytvorenie veselej predvianočnej nálady.

            Vianočná akadémia nám pripomenula čarovné obdobie, ktoré v sebe spája ikonický pokoj, radosť a šťastie. Potešili nás srdečné slová vďaky i chvály rodičov a rozžiarené oči šťastných detí.

            Čo viac si môžeme priať ako nádherný pocit spriaznených spokojných ľudí a úprimnú radosť všetkých detí ❤.

            Nech tieto krásne chvíle a neopakovateľné zážitky pokračujú i v ďalších spoločných stretnutiach a akciách našej školy!