• Plávam, plávaš, plávame

            Od 8. apríla sa naši tretiaci zúčastňovali plaveckého kurzu v Petržalskej plavárni. Plavecký výcvik žiakov 3.A a 3.B viedli skúsení inštruktori z plaveckej školy NEMO. 

            Cieľom kurzu bolo využiť pozitívny vplyv plávania na správny fyzický a psychický rozvoj detí, zvýšiť ich záujem o šport a motivovať ich k pravidelnému aktívnemu pohybu. 

            V úvode výcviku boli žiaci rozdelení do troch výkonnostných skupín podľa ich plaveckých schopností. Začiatočníci sa snažili zvládnuť základné plavecké zručnosti ako dýchanie, ponáranie, orientácia pod vodou, vznášanie alebo splývanie. Plavci sa zdokonaľovali v plaveckých technikách a spôsoboch plávania. 

            Po výukovej časti mali deti možnosť oddychu a zábavy v relaxačnom bazéne, vírivke i na šmýkačke s prístupom do detského bazéna. A prečo podporujeme plávanie? Lebo .... 

            PLÁVANIE otužuje organizmus, zlepšuje dýchanie a kapacitu pľúc, priaznivo pôsobí na pohybový aparát, zvyšuje odolnosť detí proti rôznym chorobám a zvyšuje ich celkovú fyzickú kondíciu. 

            Po absolvovaní plaveckého kurzu získali tretiaci 15. apríla „mokré vysvedčenie“, ktoré bolo odmenou za ich nadšenie a značný pokrok v plávaní.

            ĎAKUJEME inštruktorom plaveckej školy NEMO za ich angažovanosť a spoluprácu!

          • O ľudskej múdrosti

            Netradičný slávnostný deň zažili naši žiaci z 1.B triedy s pani učiteľkou Máriou Maderičovou. Prváci vstúpili do “čarovnej miestnosti” s množstvom kníh, v ktorých sa ukrýva ľudská múdrosť. Keď sa naučia čítať, budú z nich šikovní čitatelia a určite nájdu aj kameň mudrcov.

             

            Pracovník miestnej knižnice deti oboznámil so základnými pravidlami pri požičiavaní kníh.

            Návšteva knižnice pokračovala čítaním zábavnej literatúry a prehliadkou priestorov knižnice.

             

            A nastala túžobne očakávaná chvíľa - slávnostné pasovanie žiakov 1.B za čitateľov miestnej knižnice. Prijatie do cechu čitateľského bolo potvrdené odovzdávaním prvých čitateľských preukazov. A zároveň mali možnosť požičať si prvé detské knihy primerané ich veku.

             

            Prváci zvládli svoj pasovací deň na veľkú jednotku. Ich usmievavé tváričky žiarili šťastím a z milej akcie odchádzali s nezabudnuteľnými zážitkami J. 

             

            Veľké ĎAKUJEME patrí personálu miestnej knižnice za zaujímavý program. A prváci sa už tešia na ďalšiu spoločnú návštevu.

          • Ďakujeme za podporu

            Jarné minitrhy, ktoré sa konali v stredu, 17. apríla 2024 vo vstupných priestoroch našej školy zožali veľký úspech. Žiaci prvého aj druhého stupňa s pani učiteľkami vyrobili krásne výrobky, ktoré sa takmer všetky aj so živými tulipánmi vypredali. Veľké ďakujeme tak patrí nielen žiakom, učiteľom a celému ŠKD s pani vychovávateľkami a všetkým šikovným predávajúcim, ale najmä všetkým, ktorí si zakúpili čokoľvek z bohatej farebnej ponuky. Aj vďaka Vášmu príspevku, sme opäť o krok bližšie k vybudovaniu exteriérového ihriska v areáli školy. ĎAKUJEME.

             

          • Športové úspechy žiakov

            Žiaci našej školy dosahujú výborné výsledky v šporových súťažiach. V posledných mesiacoch sa im darilo vo florbale, v stolnom tenise a v orientačnom behu.

            Koncom roka získali žiačky 5. a 6. ročníkov 3. miesto a žiaci 5. a 6. ročníkov 2. miesto v okresnom kole vo florbale. Začiatkom apríla vybojovali žiačky v okresnom petržalskom kole 2. miesto v stolnom tenise v kategórii družstvá. Posledným doterajším úspechom bolo 2. miesto v školských majstrovstvách a IX. ročník o pohár predsedu BSK v orientačnom behu v kategórii žiačky družstvá. V kategórii jednotlivcov bol úspešný Lukáš Kužlík, ktorý vyhral 3. miesto.

             

          • Jarné minitrhy už zajtra 17.4.2024

            Vážení rodičia, milí žiaci, 

             

            dovoľujeme si pripomenúť, že už zajtra sa uskutočnia naše jarné predajné minitrhy. Na predaj sú pre Vás pripravené krásne výrobky od našich detí aj živé tulipány. Výrobky sú rozdelené do viacerých kategórii.

             

            Na rodičov sa tešíme v čase od 7:20 hod. do 8:00 hod. a v poobedných hodinách od 12:45 hod. do 17:00 hod. 

            V čase od 8:00 hod. do 11:00 hod. budú trhy k dispozícii pre žiakov. Každá trieda ma vyhradený čas, o ktorom sú informovaní vyučujúci. 

             

            Predaj sa uskutoční pri vstupe do školy. 

             

            Tešíme sa na Vašu návštevu, kolektív ZŠ Prokofievova. 

          • Zmena čísla účtu za školské stravovanie

            Dobrý deň, vážení stravníci,

             

            oznamujeme Vám, že od 1.5.2024 nastáva zmena účtu, kam posielate poplatky za stravu. Z dôvodu organizačných zmien sa ruší účet číslo: SK66 5600 0000 0094 0108 0014 ku dňu 30.4.2024. Preplatky na starom účte budú automaticky vrátené všetkým stravníkom dňa 30.4.2024.

             

            Nové číslo účtu platí od 1.5.2024 - SK25 7500 0000 0002 2513 5723. Toto číslo účtu je už v prevádzke.

             

            Ďakujeme za pochopenie, vedenie školy.

          • Slávik Slovenska

            Pred veľkonočnými prázdninami sa uskutočnilo školské kolo celoslovenskej speváckej súťaže detí v interpretácii ľudovej piesne Slávik Slovenska

            Súťaž má dlhoročnú tradíciu a v tomto školskom roku bude realizovaný jej 32. ročník.

             

            Cieľom súťaže je propagovať krásu a pestrosť slovenskej ľudovej piesne a rozvíjať pozitívny vzťah detí k slovenskej národnej kultúre. Garantom Slávika Slovenska je operný spevák Peter Dvorský.

              

            Každý súťažiaci interpretoval jednu ľudovú pieseň zo Spevníčka Slávik Slovenska a druhú pieseň zaspieval podľa vlastného výberu.

             

            V našej škole sa zúčastnilo speváckej súťaže v 1. kategórii deväť žiakov prvého, druhého a tretieho ročníka. 

             

            Odbornú porotu tvorili pani učiteľky Edit Andrik, Erika Čurma Fabianová a pán učiteľ Marek Jasenovský. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazovi kvalitnej súťaže, lebo talentovaní účastníci predviedli výborné výkony. A ako rozhodla porota?

             

            3. miesto získala žiačka 1.B Natália Vajdová, dve druhé miesta obsadili dievčatá Katarína Dratvová a Liliana Šimová z 3.B triedy. Víťazkou školského kola speváckej súťaže sa stala žiačka Olívia Žiačiková z 3.B.

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a ich vynikajúce výkony v speve ľudových piesní.      

             

            Víťazka školského kola bude reprezentovať našu školu v okresnom kole. Gratulujeme!

             

          • KNIHA – priateľ človeka

            Marec - mesiac knihy si žiaci prvého a druhého ročníka pripomenuli besedou s autorkou detskej literatúry pani Ivonou Ďuričovou, ktorú pozvala do našej školy pani učiteľka Mária  Maderičová. 

             

            Literárna tvorba pani spisovateľky Ďuričovej je venovaná deťom mladšieho školského veku.  O svojej práci, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, ale aj o súkromí nám porozprávala pútavou formou s neprekonateľným humorom. 

             

            Známe sú jej tituly kníh ako Zvieratká z abecedy, Písmenká z abecedy, Hádanky z abecedy, Básničky z abecedy a mnohé ďalšie detské knihy. 

             

            Veríme, že spolu s pani spisovateľkou sme u žiakov podporili záujem a pozitívny vzťah k detskej literatúre.

             

            Milá pani Ďuričová, ďakujeme Vám za zaujímavú i poučnú besedu.

          • Byť odlišný je normálne

            Dňa 21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň má byť možnosťou k lepšiemu pochopeniu života ľudí s vrodenou poruchou. 

            Každý z nich je individuálna osobnosť s vlastným prežívaním, osobnou históriou, svojimi potrebami a snami. Dokazujú to v každodennom živote. Vedia byť usilovní v práci, talentovaní športovci, tanečníci, výtvarníci, speváci. Sú jedinečné osobnosti, ktoré obohacujú náš svet ...

            Tradičná iniciatíva vo forme Ponožkovej výzvy sa každoročne spája so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Rozdielne ponožky sa stali symbolom uvedeného svetového dňa.

            Aj naša škola prejavila solidaritu a zapojila sa do Ponožkovej výzvy. Spoločne sme všetci ukázali, že nám títo ľudia nie sú ľahostajní a svojim gestom sme vyjadrili, že inakosť patrí do nášho života.

            Vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky v spoločnosti a pomôcť im realizovať svoje sny - žiť plnohodnotný život J.

            Šírme spolu porozumenie a rešpekt k rozdielnosti!

             

             

          • Pomoc v núdzi

            Žiaci 2.A sa zúčastnili realizácie projektu FAST HEROES na vyučovacej hodine prvouky. 

            Kampaň  FAST HEROES je určená pre cieľové skupiny detí vo veku od 5 do 9 rokov.Cieľom projektu bolo vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody, naučiť ichspoznať príznaky poruchy, zavolať včas prvú pomoc a zachrániť život ich blízkym príbuzným.

            Na Slovensku realizuje uvedenú kampaň pacientska organizácia Sekunda pre život, ktoráoslovila slovenské školy, aby sa zapojili do programu FAST HEROES.

            Úspešný medzinárodný projekt si získal podporu slovenských neurológov, Operačnéhostrediska záchrannej zdravotnej služby i zdravotníkov z Červeného kríža. Menovanéorganizácie sa zúčastnili seminárov o cievnej mozgovej príhode priamo v základnýchškolách.

            Aj tento rok prevzalo nad projektom záštitu Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športuSR. Projekt získal uznanie Európskej komisie za najlepšiu praktickú pomôcku pre školy vovzdelávaní v oblasti zdravotníctva.

            Ďakujeme žiakom 2.A za aktívnu účasť v prospešnom medzinárodnom projekte.

          • Drôtená fantázia

            Žiaci našej školy 7.A., 2.A., 2.B. a 5.A. triedy navštívili výstavu Drôt v umení, ktorá vznikla k 20. výročiu drotárskeho klubu DŽAREK pri Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Bratislave. Nezvyčajná výstava bola inštalovaná vo výstavnej sieni CC Centra.

             

            Žiaci obdivovali diela súčasných i predchádzajúcich členov klubu Džarek: drôtené objekty, trojrozmerné diela zvierat, budov, ale i krásne šperky či partu.

             

            Netradičné diela drotárskeho klubu účastníkov výstavy zaujali a zanechali v nich príjemné zážitky. Už sa tešia na ďalšie zaujímavé akcie. 

          • Hviezdoslavov Kubín

            „Romantika, romantika, nech nikdy nezaniká v poézii: pravda, drsným so životom v zmieri, v ľúbej harmónii“.  P. O. Hviezdoslav

             

            V pondelok po jarných prázdninách sa uskutočnilo školské kolo v prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín. Účastníkmi súťaže boli najlepší recitátori z triednych kôl v 2. až 4. ročníku 1. stupňa.

             

            Hodnotiacu komisiu tvorili pani učiteľky Gabriela Stegmannová, Iveta Uhrinová a Žaneta Repická. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazoch obidvoch kategórií súťaže, lebo talentovaní účastníci predviedli výborné výkony. A kto zvíťazil v silnom konkurenčnom boji?

             

            V kategórii poézia získala 3. miesto Elka Ľorková z triedy 2.B, 2. miesto si vybojoval žiak Samuel Salay 3.B a víťazkou sa stala žiačka Emmka Weismanová zo 4.B.  

            V kategórii próza sa podarilo získať 3.miesto Jakubovi Axamitovi z triedy 4.A, 2.miesto obsadil žiak Jurko Gillányi zo 4.A a prvenstvo si odniesol Andrejko Brna z triedy 4.B.

             

            Prví dvaja žiaci z obidvoch kategórií reprezentovali našu školu v okresnom kole recitačnej súťaže v Dome kultúry Lúky, ktorej sa zúčastnili víťazi školských kôl všetkých základných škôl v Petržalke.

             

            Za svoj výborný výkon získali dlhý potlesk a pochvalné uznanie spolužiakov i pani učiteliek. Ďakujeme Andrejkovi Brnovi a Emmke Weismannovej zo 4.B triedy za vynikajúcu reprezentáciu našej školy. 

             

          • Kyberšikana trochu inak

            Netradičnej formy osvety proti kyberšikane sa zúčastnili žiaci druhého stupňa v piatok 15. marca 2024. Tentokrát sa o téme nerozprávali s preventistami z radu policajtov alebo iných profesionálov, ale v uvoľnenej atmosfére s raperom Suverenom. Dokonca okrem rozprávania si mohli aj zaspievať alebo zatancovať. 

             

            Na výchovno-motivačnom koncerte zazneli viaceré skladby tohto pozitívneho umelca. Suvereno, ako sám o sebe povedal, je jeden z mála slovenských raperov, ktorých texty sú bez vulgarizmov. Žiakov určite motivoval k nazeraniu na problémy nielen v oblasti kyberšikany, ale aj iných životných ťažkostí úplne iným pohľadom. Problém = výzva, aj takouto malou zámenou slova problém za iné, pozitívnejšie, môžu žiaci nazerať na svet a ich problémy úplne inak, než ako boli doteraz zvyknutí. Na lepšie pochopenie zvládania ťažkých situácii sa deťom zdôveril s príbehom z jeho života aj s tým, ako ho vyriešil. 

             

            V prestávkach medzi vystupovaním sa žiaci mohli zapojiť aj do “kvízových” otázok, čím viacerí aj získali CD Suveronovej tvorby alebo knižku o jeho vlastnej životnej sebapremene, ktorá sa odrazila aj v jeho tvorbe. 

             

            Školský podporný tím, ako aj pedagógovia veria, že žiaci si takéto netradičné osvieženie vyučovacieho procesu veľmi užili a odnášajú si do ďalších dní pozitívnu energiu.